De Hovawart

De Hovawart is een zeer oud van oorsprong Duitse boeren hof hond. Hij behoort in de categorie waak- en verdedigingshonden en valt rasgroep 2 van de FCI bij de Molossers.

Benno Adams

De officiële rasstandaard van de Hovawart spreekt van een erkende gebruikshond voor veelzijdig gebruik. Van aanleg evenwichtig en goedaardig. Hij bezit verdedigingsdrang, strijdlust, zelfverzekerdheid en belastbaarheid. Heeft een middelmatig temperament en een zeer goede neus.

De Hovawart komt voor in 3 kleuren, zwart/blond (70%), zwart en blond. Er is een duidelijk verschil in uiterlijk tussen reuen en teven. Ze zijn gemiddeld tussen de 60 -70 cm hoog en wegen 25 tot 42 kilo.

De Hovawart heeft een grote binding met zijn familie en wil het liefst zoveel mogelijk bij zijn baas in de buurt zijn. Dit maakt hem geschikt als familiehond maar iedereen die overweegt tot de aanschaf van een Hovawart moet zich ervan bewust zijn dat dit ras niet zomaar in ieder gezin past. Ze hebben een actieve baas nodig die op de juiste wijze leiding geeft. Geen autoritaire eigenaar die met harde hand regeert maar een zekere, consequente baas met veel “gevoel” in het omgaan met zijn hond. Kun je de juiste klik vinden en verdien je het respect van je hond dan is de Hovawart geweldig en wil hij alles voor je doen. Dan heeft hij een klein hartje, wil dol graag met je knuffelen en kan je er mee lezen en schrijven. Echter als hij het respect voor zijn baas verliest kan het onafhankelijke, zelfverzekerde trekje in hem boven komen en zal hij het heft in handen kunnen nemen met alle gevolgen van dien. Het blijven namelijk wel grote persoonlijkheden met een behoorlijke eigenzinnigheid en intelligentie en hierdoor niet makkelijk voor iedere hondenbezitter. Zelf vind ik hem minder geschikt voor “beginners”. Met de kinderen in het gezin kan hij uitstekend omgaan maar het is geen hond die je met een jong kind alleen de straat op kunt sturen.

De Hovawart is een vrolijke, actieve, werklustige, leergierige hond en heeft dan ook een baas nodig die graag  “iets” met zijn hond wil gaan doen. Dit kan echt van alles zijn dus van samen er op uit trekken, joggen tot hondensport (IPO), reddingswerk, speuren en alles wat er tussen zit. Bedenk hierbij wel dat en hovawart het geweldig vindt om voor zijn baas te werken maar dat je nooit absolute gehoorzaamheid van hem moet verwachten. Dit zit niet in hun aard. Je zult ze moeten blijven motiveren en oefeningen afwisselen want anders raken ze snel verveeld. Ook hierbij wordt dus weer een bepaalde handigheid van de baas verwacht. Mits hij voldoende beweging en uitdaging krijgt is de hovawart in huis rustig. De hovawart gedijt heel goed als hij een terrein heeft waar hij over kan waken. Hij kan uren in de tuin op de uitkijk liggen. Dit waak instinct brengt wel met zich mee dat hij wantrouwig naar vreemden kan zijn. Hovawart zijn over het algemeen geen allemansvrienden.

De Hovawart is een ras dat pas laat volwassen wordt. In hun jonge jaren zijn ze vaak zeer actief en temperamentvol. Teven worden volwassen na 2,5 jaar en reuen na 3,5 jaar waardoor je een lange adem nodig hebt tijdens de opvoeding. Het voordeel is wel dat ze ook weer erg lang jong blijven. Tot op zeer hoge leeftijd blijft een hovawart spelen met soortgenoten.

De hovawart is geen jachthond maar dat wil niet zeggen dat hij niet achter wild aan zou kunnen gaan. Met “eigen” dieren zoals de poes en de kippen kan hij prima overweg.

In de fokkerij is er grote aandacht voor gezondheid, karakter en exterieur. De dieren waarmee gefokt wordt moeten voldoen aan hoge eisen. Dankzij de jarenlange inspanningen van de rasverenigingen waarbij een uitvoerige database wordt bijgehouden over de gezondheid van de Hovawarts mogen we spreken van een “relatief” gezond ras.

Er zijn 4 rasverenigingen die op komen voor de belangen van de Hovawart. Nog veel meer informatie over de hovawart is te vinden op de websites van deze verenigingen.

Hovawart Club Nederland http://www.hovawartclub.nl

Hovawart Rasvereniging Nederland http://www.hovawartrasverenigingnederland.nl

Hovawart Vrienden en de Hovawart Bond

Zelf ben ik lid van zowel de Hovawart Club Nederland als de Hovawart Rasvereniging Nederland. U mag mij ook altijd bellen voor meer informatie over de hovawart in het algemeen.

cropped-img_5802.jpg

Advertisement